Síťové zlo

Fórum
Odpovědět
Tymoty
Příspěvky: 1017
Registrován: 12.10.2023 14:19

Síťové zlo

Příspěvek od Tymoty »

Podle mě netrpíme nedostatkem vědění ohledně síťového zla. Tuhle je takové pojednání:
anglicky: https://pagan.plus/@siin/111280543307154948
česky strojem:

Byl jsem na BlueSky 10 minut a... (Esej)

Teď to chápu. Kdysi jsem říkal: "Proč lidé nemohou přestat používat Twitter/Instagram/WhateverTheFuck? Pokud potřebují sociální média, proč nemohou používat Mastodon? Proč Pixelfed nezíská více uživatelů? Je to doslova stejné uživatelské rozhraní." .

Ale chápu to. Kvůli čemu jsem byl na BlueSky? 10 minut? A cítím, jak se mi mění chemie v mozku. Mastodon je kavárna. Uvolňuje kofein. Stále dostáváte malý dopaminový zásah, když dostáváte oznámení, dostáváte takovou náhradu za lidskou interakci, která je příjemná. Ale Twitter a BlueSky a Instagram a tyto aplikace od společností s přístupem k nadměrnému množství dat pro vytváření algoritmů navržených psychology, aby byly doslova tak návykové, jak je to jen možné? Tyto aplikace obchodují s pervitinem. Ale zmáčkli to jako extázi a udělali to roztomilé. Udělali to společensky přijatelné. Ale něco vám řeknu.

Od té doby, co jsem se přihlásil do BlueSky, jsem o tom přemýšlel. *Nemyslím* na Mastodona celý den. "Ach můj bože, co bych měl zveřejnit jako další? Co mi získá následovníky? Bylo by to vtipné? Je to na značce?" Nepřemýšlím o tom. Chodím sem, protože komunikuji s lidmi bez záminky, že se mnou jednají, aby na oplátku získali angažmá. Protože se někdy ve svém životě cítím izolovaný a protože tato náhražka lidské interakce je příjemná.

Myslel jsem, že si pořídím BlueSky (navzdory jejich děsivým zásadám ochrany osobních údajů – více o tom později), protože se dějí některé věci, kvůli nimž musím začít s vyděláváním peněz vážněji. Ale kurva, jestli je to jediný způsob? Skládám slib chudoby nebo si najdu práci.

Protože pak jsou tu jejich zásady ochrany osobních údajů. Přístup k webovým stránkám, které navštívíte před a po, identifikující informace o vašem zařízení, provedené nákupy a pokračuje. Ale i tato úroveň invazivního přístupu by nás měla zastavit, ne? Na svém počítači mám nastaveno mnoho věcí, které *některé* z tohoto přístupu zmírňují, ale pak se pojďme zamyslet nad tím, jak aplikaci poskytneme přístup k našim fotkám a videím (všem, nejen k tomu, co momentálně zveřejňujeme) , kamera a mikrofon našeho zařízení (nejen když je používáme) a tak dále. A pak přemýšlejte o tom, jak nás naše společnost připravuje, abychom věřili (a možná za určitých okolností je tato víra pravdivá), že tyto stránky *potřebujeme* pro přístup, pro zapojení a vydělávání peněz.

Cenou za nepracování ve skladu je každá informace, kterou o vás můžeme rozumně shromáždit, abychom ji mohli použít a prodat, jakkoli chceme, za jakýmkoli účelem, na dobu neurčitou a nikdy nevyprší a my vám za ni neplatíme.

Toto *je* vykořisťování a můj původ mě nutí pozastavit se, zděšen, nad tím, co se tato informace * nakonec* vrátí a udělá nám, když se jí nevyhnutelně zmocní nesprávná osoba/skupina. A to je předstírání, že vůbec víme, kdo má naše data a co s nimi dělá, že? Protože nevíme. Opravdu ne. Říkejte mi paranoidní, řekněte, že se nemám bát, když nemám co skrývat, dejte mi všechny výmluvy, které jste byli naprogramováni o tom, proč bychom se *neměli* starat o stav sledování, za který *my* platíme. Pak pojďte online a žvaníte o tom, jak nebezpečné jsou vlády, a nevidíte v tom všem ironii.

A já jsem pokrytec. Taky jsem si koupil. Pro osobní prospěch. Poté, co léta kritizoval ostatní za to, že dělají totéž. To je pravda. Ale zajímavým vedlejším efektem je, že jsem získal tolik vhledu do toho, proč jsme tak závislí na senzacechtivosti, proč jsme tak závislí na těchto stránkách, proč se obecně cítíme tak špatně. Druhy věcí, kterými je můj zdroj zaplaven, zvlášť když jsem ho ještě nevyřešil a ukazuje mi, co chce? Můj bože. Nemůžeme mít zdravou společnost, když to je to, co konzumujeme celý den každý den. Domnívám se, že neexistuje způsob, jak být zdravým člověkem, když toto konzumujete celý den každý den.

Takže stejně. Jako vždy možná trochu svatouškovské. Ale jsem trochu v němém úžasu z toho všeho po letech mimo firemní sociální sítě.
Tymoty
Příspěvky: 1017
Registrován: 12.10.2023 14:19

Re: Síťové zlo

Příspěvek od Tymoty »

Podle mě netrpíme nedostatkem vědění ohledně síťového zla.

Trpíme neschopností jiného činu než než zlo-činu. https://trojkatretiho.cz je pokus o dobro-sou-činnost.
Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů