Poznávací odvaha

Fórum
Odpovědět
Tymoty
Příspěvky: 1855
Registrován: 12.10.2023 14:19

Poznávací odvaha

Příspěvek od Tymoty »

Někdy je to tak, že mě k nějaké "věci, co není věc," napadne pojmenování. Pozávací odvaha. #tg516835743 .

Ke slovo "poznávací" už na Náměstí Praha 3 leccos je, hledám "poznávací*": https://trojkatretiho.cz/search.php?key ... c%C3%AD%2A .

Anebo šířeji, hledám "pozná*": https://trojkatretiho.cz/search.php?key ... n%C3%A1%2A .

Poznávací odvaha patří k poznávací skromnosti. K máme vědět. K odborníkům - rep 4/4 https://trojkatretiho.cz/viewtopic.php?p=411#p411 . A zacykleně k poznávání poznávání, k naukám o poznání a o poznávání. Epistemologie, gnozeologie, noetika - https://cs.wikipedia.org/wiki/Epistemologie . Možná i ontologie, nevím - https://cs.wikipedia.org/wiki/Ontologie . Ale také psychologie https://cs.wikipedia.org/wiki/Psychologie , kognitivní věda - https://cs.wikipedia.org/wiki/Kognitivn%C3%AD_v%C4%9Bda a dál a dál různé vědy nebo nauky nebo myšlenkové soustavy o člověku jednotlivém a o lidské společnosti.

O poznávací odvaze, i když jsem tomu tak neříkal, jsem mluvil s Milena ( https://trojkatretiho.cz/memberlist.php ... ofile&u=62 ) naživo předevčírem, v pátek 26.7.

Ještě se mi to spojuje se slovy "experiment", "pokus".

S Milenou: Máme umět. Zprávy - dalekohled - mikroskop. Můžu celý život číst studie o úsměvu, ale mnohem víc se dovím, když si ho všimnu u jiných, které potkávám, a když ho použiju. The Arab. https://search.mlp.cz/cz/titul/pan-ibra ... nu/2532406 . Pan Ibrahim a květy koránu. Éric-Emmanuel Schmitt.

Co se to snažím říct? Že je možný, a máme ho provozovat, způsob poznání, který se mi spojil s tím pojmenování "pznávací odvaha" a který je jiný než čtení o, sledování videí o, poslouchání zpráv, koukání na zprávy, čtení tútů, čtení Wikipedie, čtení zákonů, teleskopování, mikroskopování...

Možná pro někoho paradoxně, když předběhnu, ono se asi ukazuje, ono se asi ukáže, že vlastně všechny tyhle způsoby jsou někde v hloubce založeny na té poznavací odvaze, na tom způsobu poznávání, který se zde snažím popsat. Ale to předbíhám.

V každém okamžiku už něco víme. Nějací jsme. Máme nějaké vyslovené nebo nevyslovené teorie nebo modely světa. Něco se nám dává. Tady je strom. Evropská komise sídlí v Bruselu.

A ten způsob, nebo ty způsoby, od kterého poznávací odvahu chci odlišit, je zhruba to, že zkouším vědět víc, dohlednout dál, mikrskopit ještě titěrněji, špiónit, číst víc, koukat na videa víc a tak dále.

A ten druhý způsob, poznávací odvaha, úsměv, experiment je, když se místo toho zaměřím na sebe a tebe - někoho, nebo několik málo lidí, který se mnou sedí u stolu, také se zaměřuje na sebe a na mě a povídáme si. Jsou to dvě související části: Za prvé sebezpyt, introspekce, přemýšlení, cítění... A za druhé: rozhovor, dialog...

A pořád ještě pokračuju v popisu druhého způsobu, poznávací odvahy, úsměvu, experimentu. A když sám nebo ve dvou nebo v malé(!!) skupině dojdu k nějakému rozhodnutí, shodě, stanovisku, názoru, hodnotě, hodnocení, představě... A když tenhlecten tvar nějak uskutečním nebo spíš začnu uskutečňovat - pokus, experiment - a pozoruju, co se děje.

Možná o tom mám zcela mylnou představu, ale teď mi nejde o to bádat, jak to opravdu bylo, ale jde mi o to, tu předtavu, pro toho, kdo ji sdílí, použít k jako příklad, vysvětlení, osvětlení, ilustraci: Ten protiklad "dál čtení" a "experimentu" je možná něco, co můžeme vidět v obratu od "biflování autorit" - k racionalitě, vědecké rozpravě, experimentování v době a místě takzvaného osvícenství https://cs.wikipedia.org/wiki/Osv%C3%ADcenstv%C3%AD . Mně ale nejde o to nahrnout se do laboratoří, jde mi o podobný obrat v mém - a tvém, můj spolustolovníku - malém životě. Teď a tady. Můžu se odtrhnout od zpráv o úsměvech a vnímnout Tvůj úsměv a usmát se.

A tvrdím, že poznávácí odvaha, experiment, konání a pozorování vlivu konání, že to je mimo jiné druhem a způsobem poznávání. Že to není ne-poznávání na rozdíl od prý nějak pravého poznávání čtením tútů. Že to je možná dokonce jaksi prvotnějším a základnějším druhem a způsobem poznávání než čtení Wikipedie.

A ještě to souvisí se složitostí. Se zabýváním se složitými soustavami. Jako třeba lidská společnost. Viz také téma-vlákno "Je to složité" 7/7 https://trojkatretiho.cz/viewtopic.php?p=598#p598 .

#tg516835743
Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host