Je to složité

Fórum
Odpovědět
Tymoty
Příspěvky: 965
Registrován: 12.10.2023 14:19

Re: Je to složité

Příspěvek od Tymoty »

Dimitri Coelho Mollo @dcm@social.sunet.se bústl.

Thomas Ekman Jorgensen @thomasjorgensen@eupolicy.social tútl: https://eupolicy.social/@thomasjorgense ... 3534660390 .

https://sarahthefirth.substack.com/p/da ... complexity

Dancing With Complexity

Exploring my longing for ontological certainty and how the way we shape a question determines the answer

Sarah Firth

Apr 02, 2024

What is it about? Oh you know, the simple topic of complexity, and how to quote Heisenberg “what we observe is not nature itself but rather nature exposed to our particular methods of questioning.”

Pro mě, jako pro obyvatele nebo občana Evropské unie, který ji miluje a který chce spolupracovat se sobě rovnými ( https://trojkatretiho.cz/viewtopic.php?p=412#p412 ) , je kromě sdílení ze zahraniční anglosféry k #EnglishEU - sféře něčeho , co mi přijde hodné pozornosti, důležité nějak námět přetavit do dvaceti čtyř nebo více jazyků Evropské unie ( #BabelEU ) a mít repy ( #RepEU https://trojkatretiho.cz/viewtopic.php?p=403#p403 ), kteří námět stručně a srozumitelně předkládají "širokému obybytelstvu"(?). Což mimo jiné souvisí se školskou soustavou Evropské unie.
Tymoty
Příspěvky: 965
Registrován: 12.10.2023 14:19

Re: Je to složité

Příspěvek od Tymoty »

Milý @lacertacz@mastodonczech.cz !

Koukl by ses na komiks Sarah Firth: Dancing With Complexity: Exploring my longing for ontological certainty and how the way we shape a question determines the answer https://sarahthefirth.substack.com/p/da ... complexity a řekl, co si o něm myslíš? A kdyby se Ti líbil, co si myslíš o možnotech jeho "lokalizace" pro Evropskou unii?

Tymoty
Tymoty
Příspěvky: 965
Registrován: 12.10.2023 14:19

Re: Je to složité

Příspěvek od Tymoty »

https://mastodon.social/@RFancio/112313559197179965 :

> Sfiducia nel sistema e complottismo, direi, sui quali Cory Doctorow ( @pluralistic ) ha pubblicato un'interessante riflessione in questo long-form: https://pluralistic.net/2024/03/25/black-boxes/

A z článku:

> ... blaming the problem of conspiratorialism on the credulity of believers (rather than the deserved disrepute of the institutions they have lost faith in) we adopt the logic of the right: "conspiratorialism is a problem of individuals believing wrong things," rather than "[conspiratorialism is a problem of] a system that makes wrong explanations credible – and a[n]... insistence that these institutions are sound and trustworthy."

To je ono: "epistemologická krize" = selhávání poznávání = selhávání vědění je selhávání poznávacích společenských soustav a ústrojí; nikoliv hromadným selháváním jedinců, jejichž (včetně mě!) poznávací i jiné schopnosti jsou navíc prostinké ve srovnání s výkony společenských poznávacích soustav a ústrojí.

Lásku k společným poznávacím soustavám a ústrojím spojuju s upozorňováním na jejich selhání a hledáním cest nápravy, nebo prostě cest jiných společenských poznávacích soustav a ústrojí.
Tymoty
Příspěvky: 965
Registrován: 12.10.2023 14:19

Re: Je to složité

Příspěvek od Tymoty »

Tady i jinde se snažím držet nit rozpravy ('thread') a k tomu patří i vědomí toho, s kým se pokouším mluvit:

@a_smeriglia@mastodon.uno @dcm@social.sunet.se @HeavenlyPossum@kolektiva.social @lacertacz@mastodonczech.cz @solarpunk@mapstodon.space @RFancio@mastodon.social @thomasjorgensen@eupolicy.social
Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Ahrefs [Bot] a 0 hostů