Světa díly podle Evropské unie

Fórum
Odpovědět
Tymoty
Příspěvky: 1855
Registrován: 12.10.2023 14:19

Světa díly podle Evropské unie

Příspěvek od Tymoty »

Cílem je (asi zeměpisný) popis planety Země, který nějak dává smysl z hlediska Evropské unie a z hlediska toho, jak my, lidé společně spravujeme svoje záležitosti.

Nějaký náčrt, jak by měl výsledek vypadat, už v hlavě nějak mám a částečně už jsem ho vytáhl do tohoto textu a odkazovaných obrázků.

Rozděluju povrch Země do devíti oblastí, jejichž názvy jsou odvozeny od zavedených / známých zeměpisných oblastí. Moje oblasti se ale mohou od těch běžných dost lišit. K některým oblastem jsem už načrtl mapy. Některé už jsou trochu zastaralé vůči tomu, jak už jsem mezitím svou definici oblastí upravil:

WP_CH Čína

WP_EU Evropa https://bagarrosphere.fr/@abolitionnist ... 3604462644

WP_IN Indie

WP_SA Jižní Atlantik https://bagarrosphere.fr/@abolitionnist ... 1527187876

WP_PA Pacifik https://bagarrosphere.fr/@abolitionnist ... 9619257653

WP_RU Rusko

WP_NA Severní Atlantik https://bagarrosphere.fr/@abolitionnist ... 3919591307

WP_US Spojené státy

WP_MT Středozemí https://bagarrosphere.fr/@abolitionnist ... 3822272015

Čtyři oblasti, které jsou pojmenovány podle zemí / států, Číny, Indie, Ruska a Spojených států, vymezuju jako souvislé pevninské části příslušných států. Tedy žádná Aljaška, žádný Kaliningrad, žádné ostrovy nebo zámořská území.

Oblast Evropa ( https://bagarrosphere.fr/@abolitionnist ... 3604462644 ) vymezuju jako západní poloostrov ohraničený od zbytku Euroasie hranicí Ruska od Finského zálivu po Azovské moře. Na mapě my chybí Bělorusko, Moldávie a Ukrajina. Součástí oblasti Evropa není Finsko, Norsko, Švédsko a také žádné ostrovy a zámořská území. Kromě hranice s Ruskem je oblast Evropa vymezena pobřežím. U Peloponésu váhám, zda ho do oblasti Evropa zahrnout nebo ne.

Oblast Severní atlantik ( https://bagarrosphere.fr/@abolitionnist ... 3919591307 ) vymezuju severním pobřežím oblasti Evropa od španělsko-francouzké hranice po Finský záliv, kouskem pobřeží Ruska u Petrohradu, hranicí mezi Finskem a Ruskem, severním pobřežím Ruska po Beringovu úžinu, přes ní na Aljašku, západním pobřežím Aljašky a Kanady, hranicí mezi Kanadou a Spojenými státy a pak zpátky přes Atlantik nějak podél 45° severní šířky k severnímu pobřeží oblasti Evropa, k hranici mezi Španělskem a Francií.

Oblast Středozemí ( https://bagarrosphere.fr/@abolitionnist ... 3822272015 ) vymezuju jižním pobřežím oblasti Evropa od Gibraltarského průlivu po Azovské moře, černomořským pobřežím oblasti Rusku, přes Kavkaz hranicí s Ruskem, kaspickým pobřežím oblasti Rusko, hranicí s Ruskem až po hranici s Čínou, a dále po ní až k hranici s Indií a dále po ní až k Arabskému moři, po pobřeží až Hormuzskému průlivu, tam si to zkrátím a hranici vedu přes něj, a dále po pobřeží Arabského poloostrova až k průlivu Mandeb, přes něj do Afriky a jihem podel pobřeží celé Afriky zpět do Gibraltaru. Oblast Středozemí tedy zahrnuje "uzavřená moře a zálivy": Středozemní moře, Černé moře, Kaspické moře, Rudé moře a Perský záliv. Navíc k ní ještě přidávám tři oddělené státy: Bhútán, Mongolsko a Nepál. Na mapě mi chybí Kazachstán.

Oblast Jižní Atlantik ( https://bagarrosphere.fr/@abolitionnist ... 1527187876 ) vymezuji hranicí s oblastí Severní Atlantik od zálivu Maine po Gibraltarský průliv, dále na jih hranicí oblasti Středomoří až po jižní cíp Afriky, odtud k French Southern and Atlantic Lands (patří k oblasti Jižní Atlantik a dále nějak podél 55° jižní šířky kolem Antarktidy k jižnímu cípu Ameriky a po pacifickém pobřeží na sever až k hranici se Spojenými státy a po ní zpět do zálivu Maine.

A konečně oblast Pacifik ( https://bagarrosphere.fr/@abolitionnist ... 9619257653 ) je "zbytek". V Berigově úžině a dále po pacifickém pobřeží Amerik se dotýká postupně oblastí Severní Atlantik, Spojené státy a Jižní Atlanik, hranice s touto oblastí vede přes moře kolem Antarktidy až k jižnímu cípu Afriky, pokračuje hranicí s oblastí Středozemí a oblastí Indie, pak se zakousne do pevniny: Bangladeš, Myanmar, Laos, Vietnam, a zase po pobřeží oblasti Čína, ukousne i Korejský poloostrov a cestu dokončí po pobřeží oblasti Rusko. Sousedí se všemi oblastmi s výjimkou oblasti Evropa. To jest s osmi oblastmi.

Oblast Středozemí sousedí s šesti oblastmi: Evropa, Rusko, Čína, Indie, Pacifik, Jižní Atlantik.

Oblast Jižní Atlantik sousedí s pěti oblastmi: Severní Atlantik, Evropa, Středozemí, Pacifik, Spojené státy.

Oblast Rusko sousedí s pěti oblastmi: Severní Atlantik, Pacifik, Čína, Středozemí, Evropa.

Oblast Severní Atlantik sousedí s pěti oblastmi: Rusko, Evropa, Jižní Atlantik, Spojené státy, Pacifik.

Oblast Čína sousedí se čtyřmi oblastmi: Rusko, Pacifik, Indie, Středozemí.

Oblast Evropa sousedí se čtyřmi oblastmi: Severní Atlantik, Rusko, Středozemí, Jižní Atlantik.

Oblast Indie sousedí s třemi oblastmi: Čína, Pacifik, Středozemí.

Oblast Spojené státy sousedí s třemi oblastmi: Severní Altlantik, Jižní Altantik, Pacifik.

Průměry oblastí (myslí se největší vzdálenost mezi dvěma body v oblasti měřená po povrhu):

Evropa 4000 km

Severní Atlanitk 9000 km

Středozemí 13000 km

Jižní Atlantik 20000 km (Když to měřím v https://earth.google.com , vychází mi méně než 20000 km, třeba 18000, ale to samo o sobě nestačí k důkazu, že oblast se vejde do 'small circle' ( https://en.wikipedia.org/wiki/Spherical_circle ). Ještě je důležité, že nejkratší povrchové spojnice jdou skrze oblast, nikoliv protilehlou stranou zeměkoule. A je to tak.)

Pacifik 16000 km

Čína 5000 km

Indie 3000 km

Rusku 6000 km

Spojené státy 4500 km

Takže máme nějaký návrh "mapy světa": https://bagarrosphere.fr/@abolitionnist ... 9130734589 . V každém tom kroužku má být mapy příslušné oblasti. To si myslím je lepší pohled než to všechno cpát do jedné mapy. Měřítko a projekci bych u všech oblastí zvolil stejně. Projekci tu nejjednoduší, prostě, jak se dívám na (Země)kouli.

Navrhuju tuto paletu: https://bagarrosphere.fr/@abolitionnist ... 7734676228

Nepřazuju barvy oblastem, nýbrž tradičním zeměpisným pojmům. Aljaška má barvu Spojených států, ale řadím ji do oblasti WP_NA. Oblasti jsou odlišny tím, že jsou v různých kroužcích. To co nepatří k oblasti je šedé(?) / bílé / nevybarvené. Možná i oblast ohraničit černou linkou.

A tady jsem si o tom trochu povídal s Perplexity Á Í:

https://www.perplexity.ai/search/Can-yo ... 4XXTvk9JqQ
Tymoty
Příspěvky: 1855
Registrován: 12.10.2023 14:19

Re: Světa díly podle Evropské unie

Příspěvek od Tymoty »

Světa díl Pacifik. Zkouším jak ho zobrazit: https://f.cz/@tymoty/112471638225042917
Tymoty
Příspěvky: 1855
Registrován: 12.10.2023 14:19

Re: Světa díly podle Evropské unie

Příspěvek od Tymoty »

Tymoty
Příspěvky: 1855
Registrován: 12.10.2023 14:19

Re: Světa díly podle Evropské unie

Příspěvek od Tymoty »

#tg952098819
Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Ahrefs [Bot] a 1 host