Celounijní patro sebesprávy Evropské unie

Fórum
Odpovědět
Tymoty
Příspěvky: 966
Registrován: 12.10.2023 14:19

Celounijní patro sebesprávy Evropské unie

Příspěvek od Tymoty »

6.6. 15:54 https://sociale.network/@euractiv/112570010536204890 :

> I partiti pro-UE dovrebbero “europeizzare” le campagne elettorali per combattere l’estrema destra https://euractiv.it/section/elezioni-eu ... ce=dlvr.it

7.6. 13:39 https://eupolicy.social/@Veza85UE/112575143471163461 :

> Algunos de tu lista invitaron representantes de sus europartidos en sus mítines (Stati Uniti d'Europa con BdE en Francia, ellos creo que también invitaron a la eurodiputada polaca y se esfuerzan a dar las elecciones polacas como ejemplo, etc). Pero los demás... no entiendo o igual no entienden ellos que la política europea es más importante para estas elecciones que sus asuntos provinciales.

8.6. 9:32 https://toot.community/@pmroman/112579830115623061 :

> I believe this time around, in France, the EU election campaign has been even more focused in national issues than it was before, with few discussions about EU issues, beyond those of identity and migration.

Líbí se mi, jak to popisuje Tony Judt v Poválečné Evropě:

> Citizenship, democracy, rights and duty are intimately bound up with the state—particularly in countries with a living tradition of active citizen participation in public affairs. Physical proximity matters: to participate in the state you need to feel part of it. Even in an age of super-fast trains and real-time electronic communication it is not clear how someone in Poimbra, say, or Rzeszow, can be an active citizen of Europe. For the concept to retain any meaning—and for Europeans to remain political in any useful sense—their reference for the foreseeable future will remain Lisbon, or Warsaw: not Brussels. It is not by chance that in the modern age giant states—China, Russia, the US—have either been governed by authoritarian rule or else have remained resolutely centrifugal, their citizens more than a little suspicious of the federal capital and all its works.
>
> Appearances, then, were misleading. The European Union in 2005 had not superceded conventional territorial units and would not be doing so for the foreseeable future. Six decades after Hitler’s defeat, the multiple identities, sovereignties and territories that together defined Europe and its history certainly overlapped and inter-communicated more than at any time in the past. What was new, and thus rather harder for outside observers to catch, was the possibility of being French and European, or Catalan and European—or Arab and European.

(Citováno již zde: https://trojkatretiho.cz/viewtopic.php?p=629#p629 .)

Já myslím, že sebespráva Evropské unie, se všemi nedostatky, které my, kteří ji milujeme, vidíme, funguje lépe než sebesprávy srovnatelných celků. Evropskou unii nevnímám jako "stát" ve smyslu vzájemně se uznávajících "států" v soustavě, jejímž stěžejním prvkem je Organizace spojených národů ( https://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_%C ... %C5%AF_OSN ). Přesto celky, se kterými ji srovnávám, jsou "státy" v uvedeném smyslu. A srovnávám ji s velkými státy, s velmocemi, s mocnostmi: Čína, Spojené státy, Rusko, Indie... Vychází mi, že sebespráva Evropské unie je v této soutěži "nejlepší, nejsprávnější a nejkrásnější".

A myslím, že my, obyvatelé a občané Unie, se můžeme, máme a musíme naučit myslet a cítit o ní jinak, než jako o něčem, co soupeří s členskými "státy". A myslím si, spolu s Tony Džatem ('Judt'), že mnohým obyvatelům a občanům Unie se to daří lépe, než ustanovizním. A jasně: máme tu také mnohé spoluobyvatele a spoluobčany, kteří nechtějí nebo neumějí otevřít své mysli a svá srdce unijním obzorům. Patří k hodnotám Unie, že na to mají plné právo. I že mají plné právo být "proti Unii" nebo účastí v sebesprávě usilovat o její rozložení.

Nevkládám naději do toho, že bychom, my, ti "správní", byli nějak moc schopni změnit myšlení těch proti-vníků, a ani o to neusiluju. Svou pozornost zaměřuju na ty, s kterými už se nějak shoduju nebo věřím, že jejich mysl a srdce jsou otevřené.

Jakkoliv je v pořádku, chtít po ustanovizních, aby obyvatelstvo a občanstvo "vzdělávaly", nevěřím, že je to dostatečné, a nechci tímhle směrem moc vynakládat úsilí. Vzdělávací soustavy, novinařina, televize, tzv. "sociální sítě", "neziskovky", církve(?)... Ano, máme po nich chtít, aby si všimli, že tu máme Unii, a ano, máme podporovat ty ustanovizně, které se už o něco snaží, ale podle mě to nestačí. Podle mě máme dělat ještě něco jiného.

Mezi ustanovizněmi velmi málo očekávám od členskozemských politických stran. Jejich hlavní pozornost je zaměřena na vnitrostranický boj o moc a boj o moc s jinými stranami na členskozemských kolbištích. Zvednout čenichy k celounijnímu obzoru, k uvažování o tom, co je dobré pro Unii, jak by Unie mohla být mocnější, lepší a krásnější, to od nich moc neočekavám.

Oblast, kde bych chtěl lásku k Unii a péči o Unii a mluvení o Unii pěstovat jsou přímá dorozumívání mezi obyvateli a občany Unie. Určitě uvnitř dorozumívacích prostorů jednotlivých jazyků, ale stejně určitě i napříč mezi dorozumívacími prostory jednotlivých jazyků. Přitom míním věnovat velkou pozornost tomu, jako úlohu v tom má a nemá hrát angličtina.
Tymoty
Příspěvky: 966
Registrován: 12.10.2023 14:19

Re: Celounijní patro sebesprávy Evropské unie

Příspěvek od Tymoty »

* kde bych chtěl lásku k Unii a péči o Unii a mluvení o Unii pěstovat, jsou
Tymoty
Příspěvky: 966
Registrován: 12.10.2023 14:19

Re: Celounijní patro sebesprávy Evropské unie

Příspěvek od Tymoty »

https://eupolicy.social/@Veza85UE/112644882920885395 :

> Tengo otra pregunta checa, esta vez pura curiosidad. 🙂 ¿Alguien se ha fijado en quiénes son los colegas de Fiala en Europa? Este es el partido europeo en nombre del cual Fiala reclama más poder en las instituciones europeas.

V tútu je dále obrázek tohoto:

https://www.euractiv.com/section/politi ... interests/

Zamčeno. Německy to zamčeno není:

https://www.euractiv.de/section/europa- ... zu-dienen/

Jenže na odkazu, který vypadá dobře není německá verze / překlad anglického textu, ale asi omylem něco úplně jiného.

Pak je na obrázku Fabrizio Bertot: https://en.wikipedia.org/wiki/Fabrizio_Bertot .

A ještě si tohle: https://www.leparisien.fr/politique/je- ... JSDK2U.php

Takže @Veza85UE@eupolicy.social asi myslí tyhle tři kvítky: Fabrizio Bertot, Claudiu Târziu a Eric Zemmour.

(Jedno slovo vydá za tisíc obrázků.)

Já teda českou veřejnou / politickou rozpravu moc nesleduju. I když mám půjčenou knížku Milan Hrubeš: Evropská unie v českém veřejném diskursu ( https://search.mlp.cz/cz/titul//4680060 ). A i když jsem si v poslední době všiml českých novinářů, kteří se na Evropskou unii(?) zaměřují:

https://trojkatretiho.cz/viewtopic.php?p=751#p751 :

> ... newsletter... HN o českém působení v Evropě a dění v EU. Každý čtvrtek ho připravují Ondřej Houska a Kateřina Šafaříková.

https://mastodonczech.cz/@FilipNerad

A s tím, že k tomu mám tohle obecné:

https://trojkatretiho.cz/viewtopic.php?p=644#p644 :

> Moje potíž je pořád stejná. Informací / zpráv o Evropské unii je nepřeberně mnoho. Nemůžu nalézt jasné, stručné, bezchybné, souhrnné, úplné zdroje.

Tak... A to už si nechám na další příspěvek
Tymoty
Příspěvky: 966
Registrován: 12.10.2023 14:19

Re: Celounijní patro sebesprávy Evropské unie

Příspěvek od Tymoty »

Takže, když navážu na předchozí příspěvek a shrnu dojmy ze své docela malé zkušenosti:

Celounijní patro, Rady, Parlament, Komise... To všechno v Česku nikoho moc nezajímá. Členskozemské strany v Česku a celkem nikdo jiný nevěnuje dostatek pozornosti tomu, aby měli propracovanou představu, co v celounijním patře chtějí dosáhnout a jak. Zejména se nikdo nezabývá budováním celounijních spojenectví, která jsou podle mě pro dosažení čehokoliv na celounijní úrovni nezbytná. Všechno je to jen takové příležitostné a nahodilé patlání. Představuju si, že pro Fialu se celounijní úroveň smrskává na vzájemné poplácávání po zádech vrcholných představitelů členských zemí v Evropské radě. Že se nijak nezabývá tím, s kým se páří jeho 3(!) poslanci v Parlamentu. Obávám se, že jsem jediným voličem v Česku, který tomu věnuje nějakou pozornost.
Tymoty
Příspěvky: 966
Registrován: 12.10.2023 14:19

Re: Celounijní patro sebesprávy Evropské unie

Příspěvek od Tymoty »

https://eupolicy.social/@Veza85UE/112649843772919259 :

> Gracias por el contexto mediático. Qué desperdicio, podría ser, como ha demostrado el apoyo a Ucrania, una importante fuerza progresista en la UE. El contraste con Polonia durante los años del PiS era visible,incluso Babiš se reía de ellos y decía nah, no vamos a frenar la libertad de movimiento de las polacas en la UE, a tomar por culo. No es que no sea un tremendo gilipollas a pesar de todo, pero es importante que no había ningún beneficio político para él para ponerse del lado de PiS.

https://eupolicy.social/@Veza85UE/112649856288952890 :

> Creo que tienes toda la razón, Fiala se comporta como muchos de los participantes EUCO, se reduce a las palmaditas en la espalda y el sentimiento de autoimportancia. Pero si se unía a su colega Meloni en su lloriqueo y mendicidad de poder será por algo, para quedar bien en 🇨🇿. También recuerdo que defendió sus photo-ops de Visegrado con Orbán frente a las protestas de su propio partido, así que obviamente había al menos ALGO de vergüenza por dejarse ver en compañía de putinistas.

V Česku se možná více než jinde v Unii projevuje zásadní politická potíž Unie. Že totiž chybí jasná politická síla. Síla pramenící z hromady soupenců nebo z jasné představy cílů a cesty k nim. Probíhá jen strkanice o moc a jednotící prvky jsou spíše negativní ne-ANO, ne-přičmoudlíci a podobně. Bublinová jednotnost je vytvářena spíše malými šťouchanci / kvoky, kterými se stádo zcela nezávislých jedincovatých jedinců udržuje pohromadě, aniž by bylo jasné, kam vlastně při zobání hopká. (Míchám metafory.)

Můžeme být vděčni, že v Česku se dosti nahodile sešli ve funkcích Petr Fiala, Jan Lipavský a Petr Pavel a že se shodně snaží pomáhat Ukrajině. Děkuju. Děkuju. Děkuju. To ale naneštěstí není spojeno s žádnou politickou sílou...

Mám nějaký návrh, co my, malí / prostí obyvatelé a občané Unie, můžeme dělat, abychom vznik dobré, správné, krásné, velké, silné politické síly nepřímo(!!!) podpořili. Naposledy ten návrh představuju na něčem velmi určitém v tématu-vlákně "Naše politická skupina v Evropském parlamentu" ( https://trojkatretiho.cz/viewtopic.php?p=923#p923 ). Celkový pohled na moje snažení je na "Náměstí Praha 3" ( https://trojkatretiho.cz/viewforum.php?f=1 ).

V tomhle vláknu bychom se mohli zabývat obecně tím, jak se celounijím patro sebesprávy má dostat do členskozemské politiky a do duší obyvatel a občanů.
Tymoty
Příspěvky: 966
Registrován: 12.10.2023 14:19

Re: Celounijní patro sebesprávy Evropské unie

Příspěvek od Tymoty »

https://f.cz/@xChaos/112653320582248145 :

> the attempt to create union-wide force was also @Pirati@mastodon.pirati.cz political movement, but outside our country we remained mostly marginal.

> Today, more fair representation of population would ironically probably benefit far-right parties, because they are still marginal on government level. The joke is, that they have to coordinate union-wide to express their skepticism about international cooperation on EU scale, which is... funny 🙂

Ano.

Mně asi nejde o "férovější reprezentaci populace" ani o vytvoření (dalšího?) celounijního hnutí nebo strany nebo neziskovky nebo já nevím jaké ustanovizně. Ani mi nejde o to přímo ovlivnit velkou(!) soustavu Unie třeba nějakou snahou o mem, reklamu, márketing a podobně. Jde mi o činnost v oblasti tříbení, rozhodování a upevňování v malém. Na úrovni jedinců, jako jsi ty, @xChaos@f.cz , ty, @Veza85UE@eupolicy.social , já a další, ale především ve dvojicích nebo malých skupinách. Dnešní doba nás svádí k tomu hned uvažovat o tom, jak se z toho udělat velký požár, ale o to já úmyslně a rozmyšleně nedbám. Jsem přesvědčen, že možná proti-intuitivně(?) / paradoxně(?), větší naděje na velké působení žádoucím směrem je skrze soustředění na malé; nikoliv skrze přímé ovlivňování velkého.

Takže, když myslím o celo-unijní síle, přestavuju si spíše nějakou sadu myšlenkových a emočních vzorců(?), názorů, postojů, postupů, cílů, hodnot, poznání, pravd... kterou začneme pěstovat v malém v sobě a ve dvojicích a v malých skupinách. A když se nám bude zdát, že to funguje, budeme to šířit spíše v malém s nadějí na replikaci(?), iteraci(?), exponencielu(?), život(?)...

Pokouším se naučit se o Unii přemýšlet a psát tak, aby pojmy a jazyk a obraty přispívaly k správnému(?) uchopení(?) přemětu zkoumání. Například mi připadá zavádějící, když o celounijních ustanovizních a o celounijní sebe-správě příliš uvažuju jako "státu". I jen samotné slovo "stát" nebo "země" nebo "národ"(?!), ale hlavně co to vlastně je, je dost zamotaná oblast. I když zůstanu v Unii, máme o tom celounijním uvažovat jako o Maltě nebo jako o Německu? Nebo má být vzorem Maďarsko?

Je to složité, zatím to neumím správně zjednodušit a pořád se mi to vrací Tony Džatovým ('Tony Judt') slovům citovaným v úvodním příspěvku tohoto tématu-vlákna: https://trojkatretiho.cz/viewtopic.php?p=877#p877 .
Tymoty
Příspěvky: 966
Registrován: 12.10.2023 14:19

Re: Celounijní patro sebesprávy Evropské unie

Příspěvek od Tymoty »

https://f.cz/@xChaos/112653320582248145 :

> the attempt to create union-wide force was also @Pirati@mastodon.pirati.cz political movement, but outside our country we remained mostly marginal.
>
> Today, more fair representation of population would ironically probably benefit far-right parties, because they are still marginal on government level. The joke is, that they have to coordinate union-wide to express their skepticism about international cooperation on EU scale, which is... funny 🙂

https://eupolicy.social/@Veza85UE/112660277662968233 :

> Yes, but most have little interest in actually governing, with sone exceptions like in Orbán's satrapy. To me, what corrodes the EU is continuing stagnation with the EPP (and an S&D that seems completely in Stockholm Syndrome mode after 20 years of playing second fiddle to them). Because they're all about being in power forever and at any cost.

Ano.

Proto se pokouším o výčet 361 poslanců Unijního parlamentu. "Politickou skupinu", která by se mohla chopit vlády a která by mi byla více po chuti, než EPP ovládaná trojice EPP + S&D + RE. A lákám tě, @Veza85UE@eupolicy.social , a tebe, @xChaos@f.cz , a další, abychom se pokusili na výčtu shodnout. Pojďte mi výčet pomoct vytvořit!
Tymoty
Příspěvky: 966
Registrován: 12.10.2023 14:19

Re: Celounijní patro sebesprávy Evropské unie

Příspěvek od Tymoty »

Tady je to téma-vlákno "Naše politická skupina v Evropském parlamentu": https://trojkatretiho.cz/viewtopic.php?p=929#p929
Tymoty
Příspěvky: 966
Registrován: 12.10.2023 14:19

Re: Celounijní patro sebesprávy Evropské unie

Příspěvek od Tymoty »

https://eupolicy.social/@Veza85UE/112660277662968233 :

> Yes, but most have little interest in actually governing, with sone exceptions like in Orbán's satrapy. To me, what corrodes the EU is continuing stagnation with the EPP (and an S&D that seems completely in Stockholm Syndrome mode after 20 years of playing second fiddle to them). Because they're all about being in power forever and at any cost.

https://f.cz/@xChaos/112660356379938155 :

> ... of course, this is what drives the success.of primitive populist parties. Lot.of people don't feel included or benefiting from the status quo. As you wrote, they don't even participate in municipal elections...

Navrhuju, ať ty, @xChaos@f.cz , ty, @Veza85UE@eupolicy.social , já a případně další odvrátíme pozornost od toho, co dělají a nedělají lidé, a ať pozornost věnujeme to, co děláme, neděláme, chceme my. Dá nějaké úsilí to ztvárnit. Dá nějaké úsilí se na tom shodnout. Zkouším to různými způsoby. Jeden je zmiňované téma-vlákno "Naše politická skupina v Evropském parlamentu": https://trojkatretiho.cz/viewtopic.php?p=929#p929 . Jiné jsou pokusit se shodnout na nějakém celounijním směřování. Jedno směřování je dráhé tobě, @Veza85UE@eupolicy.social . O něm v tématu-vlákně "Evropská unie - dát se dohromady a být vnitřně funkčnější" https://trojkatretiho.cz/viewtopic.php?p=919#p919 .
Tymoty
Příspěvky: 966
Registrován: 12.10.2023 14:19

Re: Celounijní patro sebesprávy Evropské unie

Příspěvek od Tymoty »

https://trojkatretiho.cz/viewtopic.php?p=930#p930 :

> se pokouším o výčet 361 poslanců Unijního parlamentu. "Politickou skupinu", která by se mohla chopit vlády a která by mi byla více po chuti, než EPP ovládaná trojice EPP + S&D + RE. A lákám tě, @Veza85UE@eupolicy.social , a tebe, @xChaos@f.cz , a další, abychom se pokusili na výčtu shodnout. Pojďte mi výčet pomoct vytvořit!

https://eupolicy.social/@Veza85UE/112660513089735891 :

> Como era de esperar de mi parte, creo que el número que buscas es 27. 😉
>
> https://european-union.europa.eu/instit ... council_cs
>
> Pero esperemos a la cumbre de la semana que viene, nunca se sabe.

Já bych chtěl umět říct... A chtěl bych to umět říct těm 27 vrcholným představitelům, kdyby se nějakým zázrakem stalo, že by mi naslouchali... Ale chtěl bych to umět říct i jen sobě... A dalším... Ale hlavně tobě, @Veza85UE@eupolicy.social , a tobě, @xChaos@f.cz ... A s tebou bych se na tom chtěl shodnout... A s tebou bych se na tom chtěl shodnout... Chtěl bych umět říct, jakého chci, aby jmenovali předsedu Evropské komise. Případně, co by tak po něm mohli chtít.

A já to neumím říct. A když bych si vybral třeba Franse Tymrmanse ('Frans Timmermans' https://cs.wikipedia.org/wiki/Frans_Timmermans ) nebo Nykolase Šmita ('Nicolas Schmit' https://en.wikipedia.org/wiki/Nicolas_Schmit )... Kdo to je?... Stejně bych neuměl říct, co představuje, co má představovat, kam nás má vést.

Jak se můžu zlobit na 27 vrcholných představitelů členských zemí Unie, 27 vrcholných představitelů Unie?, jak se můžu podivovat nad "voliči", že se potácí, a nevědí, když nejsem sám schopen říct, co chci. A už vůbec se na tom nejsem schopen shodnout s tebou, @Veza85UE@eupolicy.social , a s tebou, @xChaos@f.cz .

To je to, co po sobě a po svých spoluobyvatelích a spoluobčanech v Unii chci. Abych uměl říct, co chci. A abychom se uměli na tom shodnout. A s tím nemusíme čekat na mejdan 27 vrcholných představitelů členských zemí Unie. Můžeme na tom pracovat hned. Soustavně. Klidně po maličkých kouscích. Klidně s malým úsilím. Ale ať ty kousíčky a úsilíčka někam směřují.
Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Ahrefs [Bot], Tymoty a 0 hostů