Sto devadesát tři plus států

Fórum
Tymoty
Příspěvky: 1855
Registrován: 12.10.2023 14:19

Re: Sto devadesát tři plus států

Příspěvek od Tymoty »

https://f.cz/@xChaos/112936116553993391 https://f.cz/@xChaos/112936188601200445:

> To zadání je zádrhel, protože EU je dost nestandardní forma mezinárodní organizace. Představuje podstatně těsnější formu spolupráce, než třeba OSN. Směřování k federalizaci je poměrně jasné a kritici EU mají tenhle talking point téměř zadarmo.
>
> Třeba jen počet sočet medailí členských zemí na olympiádě by strčil do kapsy USA i Čínu. Což je ovšem současně poměrně nespravedlivě dáno větším počtem soutěžících sportovců, že ano 🙂 Třeba zrovna olympiáda je zajímavým případem toho, kdy počet reprezentantů větších federativních celků by pravděpodobně měl být reprezentativní k počtu obyvatelstva, případně by se mělo uvažovat o reprezentaci členských-whatever. Např. účast takové Kalifornie na Olympiádě určitě dává smysl. Prostě v nějaký moment by se lidé museli dohodnout, že je reprezentují dvě vlaječky, ne jedna.
>
> Na mezinárodní úrovni je největší multinárodnostní federací Indie, převaha Hindů a vzestup hinduistického nacionalismu ale bohužel tuhle zemi přibližuje spíš dnešnímu Rusku. Mezinárodní organizací, která by se v budoucu snad mohla EU podobat, je taky ASEAN, nemají ale zatím ani nic podobného Shengenu, natož pak demokraticky volené unijní organizace a občanská válka v Barmě znamená, že bude význam ASEAN ještě dlouho mizivý. Ovšem jde o národní státy na území, které se délkou historie a rozmanitostí podobá Evropě, včetně rozptýlených menšin, které nikdy nedosáhly státnosti. Časem budou mít potřebu se nějak společně bránit rostoucímu vlivu Číny, jejich problémem je ale příliš velká politická rozmanitost a málo fungující demokracie.
>
> V zásadě tedy hledání shody ohledně EU se mnou je snadné, protože já nemám až tak silné názory, jak to vypadá. Svojí národní příslušnost vnímám vlažně a kriticky.
>
> Problém je už na úrovni OSN. Bude to "OSN národů" nebo "OSN federací a malých impérií"? Problém sahá už do jeho začátků.
>
> Tvůj problém je v zásadě logický, definiční problém, ne skutečný politický problém 🙂
>
> OSN v době svého vzniku, ostatně stejně jako Společnost Národů před druhou světovou válkou, mělo ambice ne nepodobné EU. A velký problém byl s tehdejším SSSR. Když odhlédneme od nedemokratické podstaty, tak SSSR se taky pokládalo za svého druhu mezinárodní organizaci a ze začátku prý požadovalo pro 15 "republik" 15 křesel v OSN. Na to USA reagovaly požadavkem, že v tom případě požadují 50 křesel pro svých 50 "států" a kompromisem nakonec byly 3 křesla pro SSSR/Rusko, SSSR/Ukrajinu a SSSR/Bělorusko.
>
> Současně OSN je velmi nehomogenní organizace, která ač se hlásí k sebeurčení "národů", tak rozhodně připouští členství multinárodních státních útvarů. Specifikem OSN je, že současně jde do jisté míry o "mezinárodní organizaci diktatur", fungující demokracii v euroamerickém smyslu má podle mě spíše menšina členských zemí.
>
> EU je specifická, že snad s výjimkou dnešního Maďarska, sklouzávajícího k vládě jediné strany, jde o organizaci demokratických států s vlastními vnitřními demokratickým rysy i na "federální" úrovni. V tom nemá paralelu k žádné jiné mezinárodní organizaci. Na mezinárodní úrovni ale stěží hledá partnery k diskuzi. Intuitivně se obrací na velké státní celky - USA, Indie, Čína. Nejblíže EU ve vzdálenější budoucnosti vidím to, co se postupně vyvine z Indie, ale disproporční velikost populace Hindů a rozdělení Bengálců a Tamilů jsou dva regionální problémy, které jdou proti sobě a mluví proti tomu, aby v regionu vzniklo něco podobného EU. Stejně tak transformaci ASEAN vidím na vyšší desítky let.
>
> USA vidí EU jako málo federalizovaného partnera k jednání, zejména z hlediska bezpečnosti. Je to logické, protože oni nejsou ani tak ekonomickou, ale spíš mezinárodněprávní federací.
>
> Zbývá Čína - ale Čína je zrovna ve své fázi silné unitárního státu...

https://f.cz/@xChaos/112937067748517650 :

> @tymoty s tímhle nemám nejmenší problém, já mám slovo vesmír rád, i když občas používám ironický a kosmopolitní novotvar "kosmír".
>
> Tohle není problém. Jde o to, že snaha zatáhnout mi do tvých hledání politických "velkých shod" je trochu ztráta času, protože já tu politiku do značné míry vzdal. Koukám se na to analyticky. Jediný problém EU je, že nemá na celé planetě vhodný protějšek: tímhle protějškem nejsou ani velké demokratické federální státy, ani nedemokratické federace a unitární státy, ani mezinárodní organizace typu ASEAN. Je to v řadě ohledů podobné, byrokratické struktury EU by určitě asi nakonec našly společnou řeč s byrokratickými strukturami v EU, ale není to stejné.
>
> Tahle jedinečnost je sama o sobě problém. Možná by větší smysl dávalo, kdyby OSN byla sama o sobě federací organizací podobných EU. Možná by francouzské křeslo v Radě bezpečnosti měla zdědit EU jako celek, kdo ví? Možná by se pak EU stala akceschopnější. (Mimochodem, ten drobný detail, že Brexit oslabil pozici EU v Radě bezpečnosti OSN o jedno křeslo a že to mohl být hlavní důvod, proč Rusko mělo na Brexitu zájem, jsem nikoho debatovat neslyšel...)
>
> Každopádně, mě asi více zajímají otázky namespace, zajímá mi "nazývání věcí a lidí pravými jmény", než otázky "velké a absolutní shody". I když je to příbuzné téma... aby shoda mohla nastat, musíme si ujasnit, že nejdeme po povrchu, že to není jen emocionální shoda, ale že mluvíme stejným jazykem... pak to může být i kogntivní a nějak "funkční" shoda...

@xChaos@f.cz Já bych byl pro, abychom usilovali o nějaký trochu pořádek v povídání dvojice Ty-já.

Usiluju o shody. Malé. Funkční.

Mým cílem je se shodnout s Tebou na popisu našeho umístění ve vesmíru a žádoucím směru vývoje.

Navrhuju, pro teď, se na to dívat ve čtyřech úrovních:

1) Vesmír

2) Planeta země a státy na ní včetně uvedeného

3) Evropská unie

4) Ty a já

Jaké zadání je zádrhel?

Jaký můj problém je v zásadě logický, definiční problém, ne skutečný politický problém a proč je to důležité?

Tebe nezajímají otázky velké absolutní shody. Mě také ne.

Tebe zajímají otázky namespace, zajímá Tě "nazývání věcí a lidí pravými jmény". Mě také. Myslíš si, že aby shoda mohla nastat, musíme si ujasnit, že nejdeme po povrchu, že to není jen emocionální shoda, ale že mluvíme stejným jazykem... pak to může být i kogntivní a nějak "funkční" shoda. Já si to také myslím.

Nějak si myslím, že Ty a já se nemusíme zabývat letem planety Země vesmírem. Zdá se mi, že v tom jsme sladěni dostatečně, abychom do toho nemuseli teď dloubat.

Doufám, že už jsme dostatečně sladěni v tom, že Evropská unie je náš domov, že se na věc díváme zevnitř z Unie a že přinejmenším velkou část našeho vztahování k tomu, co je vně Unie necháváme na Unii, to jest na lidech a institucích, kteří na to mají kanceláře, asistenty a berou za to platy. Nicméně jako dvě malé částečky demos, který jim do toho taky může trochu kecat, bychom měli mít nějakou hrubou představu o tom, co se děje na planetě jako celku a jak bychom si představovali, jak se tomhle hřišti má Unie chovat. A myslím tady Unii dovnitř včetně, protože hodně z chování na mezistátním písečku vyvádí 27 členských států a další a další lidi a instituce, které nejsou nutně centrálními celounijními reprezentanty(?).

Navrhuju, abychom se Ty a já shodli na něčem takovém, že Ty i já i Unie máme brát ty státy (myslím 193 vyjmenovaných), jejich Organizaci, mezistání právní řad a spol jako něco sice dost nahodilého, sice dost nedokonalého, ale nějak funkčního, co nějak podporuje, uznáváme, přijímáme a snažíme se to nějak vylepšit; nikoliv nabourávat nebo zničit.

Navrhuju, abychom se Ty a já shodli, že Unie není jedním ze států (není ve výčtu) a ani se jím nemá stát (nemá se zařadit do výčtu). Že Unie je (kromě jiného) něco v prostoru mezi státy a Organizací. Tam jsou také jiné všelijaké mezistátní věci, ale Unie je dost jedinečná.

Navrhuju, abychom se Ty a já shodli, že ta smečka států je opravdu hodně nesourodá společnost a že nikdo soudný by je nemohl dát do společné množiny nebo vymyslet takovéhle administrativní členění Planety.

Navrhuju, abyhom se Ty a já shodli, že Unie se v něčem podobá velkým státům (Indie, Čína, Rusko, Spojené státy) a v něčem může vůči nim (a ostatním státům) vystupovat jako partner namísto nebo vedle členských států. Že tak vlastně o tom máme přemýšlet.

Navrhuju, abychom se Ty a já shodli, že jak se máme Ty a já a Unie vztahovat k ostatním státům, má vycházet z rodělení povrhu Planety do oblastí, které jsem popsal tady: "Světa díly podle Evropské unie" 4 https://trojkatretiho.cz/viewtopic.php?p=1529#p1529 #tg952098819 .

#tg384736711 #tg932794722 #tg952098819
Tymoty
Příspěvky: 1855
Registrován: 12.10.2023 14:19

Re: Sto devadesát tři plus států

Příspěvek od Tymoty »

0,🇦🇩,AD,AD,Andorra,Andorra
0,🇦🇪,AE,AE,Spojené arabské emiráty,United Arab Emirates
0,🇦🇫,AF,AF,Afghánistán,Afghanistan
0,🇦🇬,AG,AG,Antigua a Barbuda,Antigua and Barbuda
0,🇦🇱,AL,AL,Albánie,Albania
0,🇦🇲,AM,AM,Arménie,Armenia
0,🇦🇴,AO,AO,Angola,Angola
0,🇦🇷,AR,AR,Argentina,Argentina
1,🇦🇹,AT,AT,Rakousko,Austria
0,🇦🇺,AU,AU,Austrálie,Australia
0,🇦🇿,AZ,AZ,Ázerbájdžán,Azerbaijan
0,🇧🇦,BA,BA,Bosna a Hercegovina,Bosnia and Herzegovina
0,🇧🇧,BB,BB,Barbados,Barbados
0,🇧🇩,BD,BD,Bangladéš,Bangladesh
1,🇧🇪,BE,BE,Belgie,Belgium
0,🇧🇫,BF,BF,Burkina Faso,Burkina Faso
1,🇧🇬,BG,BG,Bulharsko,Bulgaria
0,🇧🇭,BH,BH,Bahrajn,Bahrain
0,🇧🇮,BI,BI,Burundi,Burundi
0,🇧🇯,BJ,BJ,Benin,Benin
0,🇧🇳,BN,BN,Brunej,Brunei Darussalam
0,🇧🇴,BO,BO,Bolívie,Bolivia (Plurinational State of)
0,🇧🇷,BR,BR,Brazílie,Brazil
0,🇧🇸,BS,BS,Bahamy,Bahamas
0,🇧🇹,BT,BT,Bhútán,Bhutan
0,🇧🇼,BW,BW,Botswana,Botswana
0,🇧🇾,BY,BY,Bělorusko,Belarus
0,🇧🇿,BZ,BZ,Belize,Belize
0,🇨🇦,CA,CA,Kanada,Canada
0,🇨🇩,CD,CD,Konžská demokratická republika,Democratic Republic of the Congo
0,🇨🇫,CF,CF,Středoafrická republika,Central African Republic
0,🇨🇬,CG,CG,Konžská republika,Congo
0,🇨🇭,CH,CH,Švýcarsko,Switzerland
0,🇨🇮,CI,CI,Pobřeží slonoviny,Côte D'Ivoire
0,🇨🇱,CL,CL,Chile,Chile
0,🇨🇲,CM,CM,Kamerun,Cameroon
0,🇨🇳,CN,CN,Čína,China
0,🇨🇴,CO,CO,Kolumbie,Colombia
0,🇨🇷,CR,CR,Kostarika,Costa Rica
0,🇨🇺,CU,CU,Kuba,Cuba
0,🇨🇻,CV,CV,Kapverdy,Cabo Verde
1,🇨🇾,CY,CY,Kypr,Cyprus
1,🇨🇿,CZ,CZ,Česko,Czechia
1,🇩🇪,DE,DE,Německo,Germany
0,🇩🇯,DJ,DJ,Džibutsko,Djibouti
1,🇩🇰,DK,DK,Dánsko,Denmark
0,🇩🇲,DM,DM,Dominika,Dominica
0,🇩🇴,DO,DO,Dominikánská republika,Dominican Republic
0,🇩🇿,DZ,DZ,Alžírsko,Algeria
0,🇪🇨,EC,EC,Ekvádor,Ecuador
1,🇪🇪,EE,EE,Estonsko,Estonia
0,🇪🇬,EG,EG,Egypt,Egypt
0,🇪🇷,ER,ER,Eritrea,Eritrea
1,🇪🇸,ES,ES,Španělsko,Spain
0,🇪🇹,ET,ET,Etiopie,Ethiopia
1,🇫🇮,FI,FI,Finsko,Finland
0,🇫🇯,FJ,FJ,Fidži,Fiji
0,🇫🇲,FM,FM,Mikronésie,Micronesia (Federated States of)
1,🇫🇷,FR,FR,Francie,France
0,🇬🇦,GA,GA,Gabon,Gabon
0,🇬🇧,GB,UK,Spojené království,United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
0,🇬🇩,GD,GD,Grenada,Grenada
0,🇬🇪,GE,GE,Gruzie,Georgia
0,🇬🇭,GH,GH,Ghana,Ghana
0,🇬🇲,GM,GM,Gambie,Gambia (Republic of The)
0,🇬🇳,GN,GN,Guinea,Guinea
0,🇬🇶,GQ,GQ,Rovníková Guinea,Equatorial Guinea
1,🇬🇷,GR,EL,Řecko,Greece
0,🇬🇹,GT,GT,Guatemala,Guatemala
0,🇬🇼,GW,GW,Guinea-Bissau,Guinea Bissau
0,🇬🇾,GY,GY,Guyana,Guyana
0,🇭🇳,HN,HN,Honduras,Honduras
1,🇭🇷,HR,HR,Chorvatsko,Croatia
0,🇭🇹,HT,HT,Haiti,Haiti
1,🇭🇺,HU,HU,Maďarsko,Hungary
0,🇮🇩,ID,ID,Indonésie,Indonesia
1,🇮🇪,IE,IE,Irsko,Ireland
0,🇮🇱,IL,IL,Izrael,Israel
0,🇮🇳,IN,IN,Indie,India
0,🇮🇶,IQ,IQ,Irák,Iraq
0,🇮🇷,IR,IR,Írán,Iran (Islamic Republic of)
0,🇮🇸,IS,IS,Island,Iceland
1,🇮🇹,IT,IT,Itálie,Italy
0,🇯🇲,JM,JM,Jamajka,Jamaica
0,🇯🇴,JO,JO,Jordánsko,Jordan
0,🇯🇵,JP,JP,Japonsko,Japan
0,🇰🇪,KE,KE,Keňa,Kenya
0,🇰🇬,KG,KG,Kyrgyzstán,Kyrgyzstan
0,🇰🇭,KH,KH,Kambodža,Cambodia
0,🇰🇮,KI,KI,Kiribati,Kiribati
0,🇰🇲,KM,KM,Komory,Comoros
0,🇰🇳,KN,KN,Svatý Kryštof a Nevis,Saint Kitts and Nevis
0,🇰🇵,KP,KP,Severní Korea,Democratic People's Republic of Korea
0,🇰🇷,KR,KR,Jižní Korea,Republic of Korea
0,🇰🇼,KW,KW,Kuvajt,Kuwait
0,🇰🇿,KZ,KZ,Kazachstán,Kazakhstan
0,🇱🇦,LA,LA,Laos,Lao People’s Democratic Republic
0,🇱🇧,LB,LB,Libanon,Lebanon
0,🇱🇨,LC,LC,Svatá Lucie,Saint Lucia
0,🇱🇮,LI,LI,Lichtenštejnsko,Liechtenstein
0,🇱🇰,LK,LK,Šrí Lanka,Sri Lanka
0,🇱🇷,LR,LR,Libérie,Liberia
0,🇱🇸,LS,LS,Lesotho,Lesotho
1,🇱🇹,LT,LT,Litva,Lithuania
1,🇱🇺,LU,LU,Lucembursko,Luxembourg
1,🇱🇻,LV,LV,Lotyšsko,Latvia
0,🇱🇾,LY,LY,Libye,Libya
0,🇲🇦,MA,MA,Maroko,Morocco
0,🇲🇨,MC,MC,Monako,Monaco
0,🇲🇩,MD,MD,Moldavsko,Republic of Moldova
0,🇲🇪,ME,ME,Černá Hora,Montenegro
0,🇲🇬,MG,MG,Madagaskar,Madagascar
0,🇲🇭,MH,MH,Marshallovy ostrovy,Marshall Islands
0,🇲🇰,MK,MK,Severní Makedonie,North Macedonia
0,🇲🇱,ML,ML,Mali,Mali
0,🇲🇲,MM,MM,Myanmar,Myanmar
0,🇲🇳,MN,MN,Mongolsko,Mongolia
0,🇲🇷,MR,MR,Mauritánie,Mauritania
1,🇲🇹,MT,MT,Malta,Malta
0,🇲🇺,MU,MU,Mauricius,Mauritius
0,🇲🇻,MV,MV,Maledivy,Maldives
0,🇲🇼,MW,MW,Malawi,Malawi
0,🇲🇽,MX,MX,Mexiko,Mexico
0,🇲🇾,MY,MY,Malajsie,Malaysia
0,🇲🇿,MZ,MZ,Mosambik,Mozambique
0,🇳🇦,NA,NA,Namibie,Namibia
0,🇳🇪,NE,NE,Niger,Niger
0,🇳🇬,NG,NG,Nigérie,Nigeria
0,🇳🇮,NI,NI,Nikaragua,Nicaragua
1,🇳🇱,NL,NL,Nizozemsko,Netherlands (Kingdom of the)
0,🇳🇴,NO,NO,Norsko,Norway
0,🇳🇵,NP,NP,Nepál,Nepal
0,🇳🇷,NR,NR,Nauru,Nauru
0,🇳🇿,NZ,NZ,Nový Zéland,New Zealand
0,🇴🇲,OM,OM,Omán,Oman
0,🇵🇦,PA,PA,Panama,Panama
0,🇵🇪,PE,PE,Peru,Peru
0,🇵🇬,PG,PG,Papua Nová Guinea,Papua New Guinea
0,🇵🇭,PH,PH,Filipíny,Philippines
0,🇵🇰,PK,PK,Pákistán,Pakistan
1,🇵🇱,PL,PL,Polsko,Poland
1,🇵🇹,PT,PT,Portugalsko,Portugal
0,🇵🇼,PW,PW,Palau,Palau
0,🇵🇾,PY,PY,Paraguay,Paraguay
0,🇶🇦,QA,QA,Katar,Qatar
1,🇷🇴,RO,RO,Rumunsko,Romania
0,🇷🇸,RS,RS,Srbsko,Serbia
0,🇷🇺,RU,RU,Rusko,Russian Federation
0,🇷🇼,RW,RW,Rwanda,Rwanda
0,🇸🇦,SA,SA,Saúdská Arábie,Saudi Arabia
0,🇸🇧,SB,SB,Šalomounovy ostrovy,Solomon Islands
0,🇸🇨,SC,SC,Seychely,Seychelles
0,🇸🇩,SD,SD,Súdán,Sudan
1,🇸🇪,SE,SE,Švédsko,Sweden
0,🇸🇬,SG,SG,Singapur,Singapore
0,🇸🇮,SI,SI,Slovinsko,Slovenia
1,🇸🇰,SK,SK,Slovensko,Slovakia
1,🇸🇱,SL,SL,Sierra Leone,Sierra Leone
0,🇸🇲,SM,SM,San Marino,San Marino
0,🇸🇳,SN,SN,Senegal,Senegal
0,🇸🇴,SO,SO,Somálsko,Somalia
0,🇸🇷,SR,SR,Surinam,Suriname
0,🇸🇸,SS,SS,Jižní Súdán,South Sudan
0,🇸🇹,ST,ST,Svatý Tomáš a Princův ostrov,Sao Tome and Principe
0,🇸🇻,SV,SV,Salvador,El Salvador
0,🇸🇾,SY,SY,Sýrie,Syrian Arab Republic
0,🇸🇿,SZ,SZ,Svazijsko,Eswatini
0,🇹🇩,TD,TD,Čad,Chad
0,🇹🇬,TG,TG,Togo,Togo
0,🇹🇭,TH,TH,Thajsko,Thailand
0,🇹🇯,TJ,TJ,Tádžikistán,Tajikistan
0,🇹🇱,TL,TL,Východní Timor,Timor-Leste
0,🇹🇲,TM,TM,Turkmenistán,Turkmenistan
0,🇹🇳,TN,TN,Tunisko,Tunisia
0,🇹🇴,TO,TO,Tonga,Tonga
0,🇹🇷,TR,TR,Turecko,Türkiye
0,🇹🇹,TT,TT,Trinidad a Tobago,Trinidad and Tobago
0,🇹🇻,TV,TV,Tuvalu,Tuvalu
0,🇹🇿,TZ,TZ,Tanzanie,United Republic of Tanzania
0,🇺🇦,UA,UA,Ukrajina,Ukraine
0,🇺🇬,UG,UG,Uganda,Uganda
0,🇺🇸,US,US,Spojené státy,United States of America
0,🇺🇾,UY,UY,Uruguay,Uruguay
0,🇺🇿,UZ,UZ,Uzbekistán,Uzbekistan
0,🇻🇨,VC,VC,Svatý Vincenc a Grenadiny,Saint Vincent and the Grenadines
0,🇻🇪,VE,VE,Venezuela,"Venezuela, Bolivarian Republic of"
0,🇻🇳,VN,VN,Vietnam,Viet Nam
0,🇻🇺,VU,VU,Vanuatu,Vanuatu
0,🇼🇸,WS,WS,Samoa,Samoa
0,🇾🇪,YE,YE,Jemen,Yemen
0,🇿🇦,ZA,ZA,Jižní Afrika,South Africa
0,🇿🇲,ZM,ZM,Zambie,Zambia
0,🇿🇼,ZW,ZW,Zimbabwe,Zimbabwe
Tymoty
Příspěvky: 1855
Registrován: 12.10.2023 14:19

Re: Sto devadesát tři plus států

Příspěvek od Tymoty »

členský stát Unie, ISO 3166 alpha-2 ( https://en.wikipedia.org/wiki/ISO_3166-1_alpha-2 ), EU kód země, česky, anglicky podle Spojených národů

#tg384736711
Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů