Evropská unie - světová mocnost dobra

Fórum
Tymoty
Příspěvky: 1855
Registrován: 12.10.2023 14:19

Evropská unie - světová mocnost dobra

Příspěvek od Tymoty »

https://eupolicy.social/@Veza85UE/112603640464597109 :

> I don't care about Global EU.

https://eupolicy.social/@Veza85UE/112603659260732546 :

> I can see the value in regional (where we do so much damage in places like Tunisia and are getting bullied in the East because frugals hate debt and tankies hate having to spend money on defense), but imo, we should focus in getting our shit together at home and be more functional internally before we get any grand, global ideas.

Dát se doma dohromady a být více vnitřně funkční je dobrý cíl. Ale podobně jako s výzvami "jít volit" bez určení koho volit a podobně jako s pojmem "proevropský" mám potíž v tom, že není jasné k čemu to má být.

Jasně být v dobrém stavu a vnitřně funkční je i hodnota sama o sobě, ale také je možné se ptát čemu má sloužit můj dobrý stav a vnitřní funkčnost. Třeba u stroje určeného k zničení života na zemi až tolik zlepšovat stav a funkčnost netoužím. Stejně tak jít volit fašouny sice splňuje pokyn "jít volit", ale je volba, ke které nemohu nabádat. Stejně tak, být "proevrospký" znamená dost různé věci podle toho, pro jakou "Evropu" jsem.

S velkými, globálními ideami bych byl opatrný. Už jen kvůli koloniální minulosti, jejíž odsouzení mám mezi hodnotami dobra Evropské unie. Členské země v minulosti byly dost nechutnými světovými mocnostmi. Pochopení, uznání, přiznání toho je důležitá hodnota Evropské unie a patří mi to k tomu "dobru" v navrhovaném hesle.

Jenže skrze Ukrajinu, Čínu, Rusko a vnitřní vývoj ve Spojených státech z vnějších důvodů potřebujeme být světovou mocností, abychom vnitřně mohli být v dobrém stavu a provozovat svoji funkčnost. Nikoli nejdřív ono a pak to druhé. Nebo nejdřív to druhé a pak to první.
Tymoty
Příspěvky: 1855
Registrován: 12.10.2023 14:19

Re: Evropská unie - světová mocnost dobra

Příspěvek od Tymoty »

25.6. 13:30 xChaos https://f.cz/@xChaos/112677029841454899 :

> Politické hnutí, které nebude brát v úvahu specifika naší éry a bude prostě jen místo národních identit identitu celoevropskou, bude mít v programu... co vlastně? Bude levicové nebo pravicové, ekonomicky? Jednotné evropské daně a jednotná minimální mzda i pravidla sociálního systému, jasně. Ale vyšší nebo nižší daně? Na co mají peníze z daní jít? Atd. atd.

25.6 14:03 Veza85UE https://eupolicy.social/@Veza85UE/112677160533122262 :

> ... záleží vám více na ideologii, nebo je vaší prioritou změna unijních smluv? Jak @tymoty ví, jako volič jsem měl 2 kritéria jako červené čáry: postoj k Ukrajině (v tom případě musí strana upřednostnit, pokud chce být ve skupině LEVICE s některými putinisty a být marginální víc, než chce změnit smlouvy EU).

25.6. 14:14 xChaos https://f.cz/@xChaos/112677201982328749 :

> Pocitově: dokud to nebude něco, s čím se lidi budou chtít hrdě identifikovat, věci půjdou pomalu.

Snažím se ukazovat, Unyi miluju a že ji můžou milovat i jiní.

Jedno společenství, kde se cítím jedním z, jsou všichni spolu-obyvatelé a spolu-občané Unye. A považuju za jednu z hodnot Unye, že všichni jsme si v nějakém smyslu "rovni". Že jsou mi rovni i ti, kteří mají názory, které jsou mi odporné, i ti, kteří se chovají způsobem, který zavrhuju. I oni jsou mými spolu-obyvateli a spolu-občany.

No a pak máme v Unyi takový způsobob sebe-správy (demokracie?, vláda práva?...), ve kterém se sdružujeme nebo můžeme sdružovat podle svého polityckého směřování. Máme k tomu různé ustanovizně, jako jsou členskozemské politické strany, hnutí a spol, celounijní politické strany, hnutí a spol, politické skupiny v Evropském palamentu atd atd. Já se nesnažím budovat novou ustanovizeň ani na členskozemské ani na unyjní úrovni.

Snažím se nějakým způsobem popsat politické směřování takové, u kterého chci mít naději, že by se za nějaký čas mohlo stát "vládní" v tom smyslu, že se chopí moci v místech, kde je to potřeba a dokáže si nejen přát, ale i věci uskutečnit. Pro mě to znamená, že ten popis musí být tak obecný / široký (a zároveň lákavý!), aby ho mohla přiijmout za svůj většina. Nebo přesněji většiny ve všech příslušných "obvodech" - holt soustava je složitá a jsou v ní úzká místa.

Takové směřování v zásadě můžu popsat sám pro / za sebe, ale já navíc chci mít výslovnou / obřadnou(?) shodu s alespň jedním dalším obyvatelem nebo občanem Unye. Nebo s malou(!!) skupinou. Ve dvou, ve třech, ve dvaceti.

Já mám i nějakou mlhavou(?) / tušenou(?) představu té "ideologie", chcete-li, ale zatím ji neumím dobře, správně a krásně ani pojmenovat ani popsat. Nějak to zkouším, ale nespěchám za pokusné období, protože si myslím, že zaběhané pojmy a popisy nefungují a chci se vyhnout rychlému zaškatulkování.

A dělítkem té "ideologie" není Unye proti členským zemím, nýbrž jaká Unye a jaké členské země ano a jaká Unye a jaké členské země ne; s úctou k tomu, že jiní obyvatelé a občané mohou mít jiné "ideologie".
Tymoty
Příspěvky: 1855
Registrován: 12.10.2023 14:19

Re: Evropská unie - světová mocnost dobra

Příspěvek od Tymoty »

Snažím se "zkonstruovat" svobodnou shodu třeba tebe, @mistnipobocka@f.cz , třeba se mnou nebo nějaké jiné dvojice nebo malé(!!) skupiny o tom, jakou Unyi chceme (třeba žádnou) a v jakém vztahu chceme, aby byla k členským zemím, třeba k Česku.

Já (a mnozí další obyvatelé nebo občané) Unye můžu úplně v klidu být i Unyoňanem(?) i Česko-ákem(?) a můžu to prožívat jako příjemný soulad. Nikomu to ovšem nenutím, chápu, že jsou lidé, kteří to mají jinak. Za jednu z hodnot Unye považuju to, že Unye i já je ctíme jako stejně-právné obyvatele a občany jako jsem třeba já.

Unye nespadla z nebe a je na nás, občanech, abychom sehráli roli při jejím zlepšování.

Nikdo nikoho nenutí, aby se změnili. Je hodnotou Unye, že každý má právo být takovým, jakým chce být, a rovněž má plné právo usilovat o jakoukoliv změnu Unye včetně jejího zrušení.

Já jsem pro malé(!) spolupráce malých(?) lidí ve dvojicích nebo malých(!!) skupinách. Když můj protějšek a já pro sebe navzájem vystoupíme z davu a uznáme se za protějšky (trvalého??, dlouhého?) rozhovoru a když ten rozhovor nějakou dobu vedeme, je to pro mě vzorovým příkladem malé(!) spolupráce malých(?) lidí ve dvojici.

Myslím si, že už nějakých deset tisíc let čím dál tím větší část lidstva žije ve světě čím dál větších spoluprací. Dneska už je to takové zeměkoulovité (globální). A vidím v tom takovýhle zajímavý protiklad: (1) Ony ty velké spolupráce zatím(!) super-fungují a všichni se jich vesele účastníme, protože se to tak dělá. (2) Tomu, jak to velké funguje, rozumíme nanejvýš malilinko a umíme to ovlivňovat jen humpolácky - docela často se zničujícími následky.

Podle mě nemůžeme a nechceme to velké zrušit nebo opustit, takže se snažím za prvé o nějaké pochopení malého a velkého a celé té přesložité složitosti a za druhé o nějaké směřování k dobrému, správnému a krásnému malému, k dobrému, správnému a krásnému velkému a k dobrému, správnému a krásnému jejich vztahu.

A trošku se při tom snažím vycházet z toho, co už tu máme, že mně totiž připadá, že posledních pár desítek let spíš svět směřuje pryč od dobrého, správného a krásného. Co už tu máme, například, jsou Spojené národy a nějaký tzv. "mezinárodní" právní řád, který ovšem má s "národy" jen málo společného. To je odbočka pojmoslovná.

V tom velkém se cosi ustanovilo, co je zřetelně nějak nahodilé / ne-fundametalistiké(?). Prostě se to nějak přihodilo, že máme ustanovizeň a soustavu států, jejímž nějak "rovnými" členy jsou Indie a Tuvalu. A tenhla "státová"(?) soustava vznikala v souvislosti s ochranou takových malých věcí jako je člověk, rodina, obec a podobně. A i dnes prohlašuje, že ty naše malé(?) životy jsou super, a do velké míry zajišťuje jejich ochranu před zabíjením, zotročování, znevolňováním a podobně. Je to soustava, která má vyvolávat údiv, zájem, ale také vděčnost.

Tož já navrhuju, pojďme se, nějakou dobu o těchhle věcech bavit. To jest navrhuju malou(!) spolupráci malých(?) lidí ve dvou nebo v malé(!!) skupině. A navrhuju, abychom směřovali k tomu, že bychom alespoň v něčem malém dosáhli shody, kterou budeme moct výslovně / obřadně(?) stvrdit.

@mistnipobocka@f.cz @Veza85UE@eupolicy.social @xChaos@f.cz
Tymoty
Příspěvky: 1855
Registrován: 12.10.2023 14:19

Re: Evropská unie - světová mocnost dobra

Příspěvek od Tymoty »

Pro mě jednou z hodnot Unye, že můžeme mít a případně i politicky prosazovat různé názory na to, co to vlasně Unye je, jaký je příběh jejich dějin, jaká chceme aby byla, jaké jsou hrozby a že nikdo neočekává, že by něco z toho bylo ústředně a navždy stanoveno. Je to hra, kterou můžeme hrát, ale kdo chce stát za čárou a stěžovat si, má na to plné právo, které mu Unye zajišťuje.

@mistnipobocka@f.cz @Veza85UE@eupolicy.social @xChaos@f.cz
Tymoty
Příspěvky: 1855
Registrován: 12.10.2023 14:19

Re: Evropská unie - světová mocnost dobra

Příspěvek od Tymoty »

Považuju za jednu z hodnot Unye, že nikdo není nucen bojovat ve válce, když nechce. Ano, může být nucen vykonávat náhradní vojenskou službu, nebo dokonce může jít do vězení, možná musí i zaplatit pokutu, ale nehrozí mu ani poprava, ani mučení, ani msta na dětech a podobně.

A na tom bych se rád shodl, s někým, že to je docela dobrá hodnota, ne?

@mistnipobocka@f.cz @Veza85UE@eupolicy.social @xChaos@f.cz
Tymoty
Příspěvky: 1855
Registrován: 12.10.2023 14:19

Re: Evropská unie - světová mocnost dobra

Příspěvek od Tymoty »

Snažím se "zkonstruovat" svobodnou shodu třeba tebe, @mistnipobocka@f.cz , třeba se mnou nebo nějaké jiné dvojice nebo malé(!!) skupiny o tom, jakou Unyi chceme (třeba žádnou) a v jakém vztahu chceme, aby byla k členským zemím, třeba k Česku.

Považuju za jednu z hodnot Unye, že udržuje a umožňuje společenství mnoha lidí, kteří mají různé priority, a to, aby jen jeden názor vládl všem ostatním je proti hodnotám Unye.

Já jsem pro malé(!) spolupráce malých(?) lidí ve dvojicích nebo malých(!!) skupinách. Když můj protějšek a já pro sebe navzájem vystoupíme z davu a uznáme se za protějšky (trvalého??, dlouhého?) rozhovoru a když ten rozhovor nějakou dobu vedeme, je to pro mě vzorovým příkladem malé(!) spolupráce malých(?) lidí ve dvojici.

Tož já navrhuju, pojďme se, nějakou dobu o těchhle věcech bavit. To jest navrhuju malou(!) spolupráci malých(?) lidí ve dvou nebo v malé(!!) skupině. A navrhuju, abychom směřovali k tomu, že bychom alespoň v něčem malém dosáhli shody, kterou budeme moct výslovně / obřadně(?) stvrdit.

@Veza85UE@eupolicy.social @xChaos@f.cz
Tymoty
Příspěvky: 1855
Registrován: 12.10.2023 14:19

Re: Evropská unie - světová mocnost dobra

Příspěvek od Tymoty »

Já se patosu ( https://ssjc.ujc.cas.cz/search.php?sti=55191 ) nebráním. Pocitově, dokud to nebude něco, s čím se lidi budou chtít hrdě identifikovat, věci půjdou pomalu.
Tymoty
Příspěvky: 1855
Registrován: 12.10.2023 14:19

Re: Evropská unie - světová mocnost dobra

Příspěvek od Tymoty »

Považuju za jednu z výtečných vlastností Unye, že tu můžeme mít různé názory na různé věci a celkem bez obav je tútovat. Mně jde o to se s tebou, @Veza85UE@eupolicy.social , a s tebou, @xChaos@f.cz , na něčem shodnout. O malý(!) čin malých(??) obyvatel nebo občenů Unye. Ve dvou, ve třech nebo v malé(!!) skupině.

Třeba na tom, že Unyi, členské země a oficiální i neoficiální jazyky tu prostě máme, nejspíš ještě nějakou dobu mít budeme, a že se dál můžeme snažit shodovat na tom, jak bychom to chtěli mít dál.
Tymoty
Příspěvky: 1855
Registrován: 12.10.2023 14:19

Re: Evropská unie - světová mocnost dobra

Příspěvek od Tymoty »

@xChaos@f.cz , mně by asi pomohlo pochopit, jestli vnímáš můj návrh. Navrhuju Ti, abychom se na něčem shodli. Může to být celkem leccos a věřím, že je plno možností, na čem se můžeme shodnout, když bychom ten shodu udělat chtěli. Já s Tebou chci udělat nějakou shodu, ale Ty možná o nic takové nestojíš. Ale jak řečeno, pomohlo by mi, kdybys nějak napsal, jestli mou nabídku vnímáš. A klidně ji můžeš odmítnou 🙂

Na základě toho, co píšeš, se Ti snažím navrhovat nějaké jednoduché věty, na kterých bychom se podle mě mohli shodnout. Takže to zkusím znova:

"Unyi, členské země a oficiální i neoficiální jazyky tu prostě máme, nejspíš ještě nějakou dobu mít budeme."

To je nějaká věta. Kterou Ti předkládám k souhlasu, odmítnutí nebo můžeš samozřejmě udělat i něco jiné. Co je Tvoje odpověď?

1) Ano. Unyi, členské země a oficiální i neoficiální jazyky tu prostě máme, nejspíš ještě nějakou dobu mít budeme.

2) Ne. Není to tak, že Unyi, členské země a oficiální i neoficiální jazyky tu prostě máme, nejspíš ještě nějakou dobu mít budeme.

3) Nějaká jiná odpověď.
Tymoty
Příspěvky: 1855
Registrován: 12.10.2023 14:19

Re: Evropská unie - světová mocnost dobra

Příspěvek od Tymoty »

Můj tryk je, že se nesnažím oslovit mladou generaci 21. století - čímž se nijak nevyjadřuju k tvému věku, @Veza85UE@eupolicy.social , ani k tvému věku, @xChaos@f.cz...
Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů