Unijní angličtina

Fórum
Tymoty
Příspěvky: 1855
Registrován: 12.10.2023 14:19

Re: Unijní angličtina

Příspěvek od Tymoty »

Tady je, co se týká angličtiny. Co se týká tématu-vlákna "Hybridní korespondence" 24 https://trojkatretiho.cz/viewtopic.php?p=1424#p1424 #tg548170790 je tam.

https://f.cz/@xChaos/112897020900069740 :

> @mistnipobocka @tymoty ... ale spíš vnímají "Union English" jako jazyk businessu a práva, jako jakousi novou latinu teologů, lékařů a přírodovědců. Nemají pocit, že by v angličtině dokázali sdělit nějaké emocionální poselství, nebo tak něco.
>
> Já osobně možná spíš než tuto formální Union English razím Global English. Angličtinu, kterou se mezi sebou domluví Indové, kteří jsou rodilí mluvčí Hindí s Kéralcem, Tamilem či Karnatačem. Angličtinu, kterou vyučují v Číně Švédové a Češi, co si tam potřebují přivydělat. Angličtinu, kterou neochotně mluví rodilí Afrikánci v jižní Africe. Australskou angličtinu skupiny Midnight Oil, které moc dobře rozumíme, když zpívá o tom, kam půjdeme spát, až naše postele budou hořet.
>
> Takže ne, angličtina pro mě není jazyk byrokratů, obchodníků, právníků. Je to jazyk Beatles, Stones a The Who, je to jazyk globální popkultury, je to pro mě jazyk, ve kterém jsem zažil silnější emoce, než jsem kdy zažil ve svém rodném jazyce.
>
> Ale respektuji, že většina Evropanů to takto zatím hozené nemá. Navíc je to určité specifikum východoevropanů... je to určité stigma... zejména Češi, Poláci a Slovinci mezi sebou kdykoliv přejdou raději do anglické komunikace, než aby se snažili laborovat s mezislovanskou srozumitelností, která jim všem navzájem zní trochu "rusky", nebo nedej bože s němčinou. Nedovedu si přitom představit Italy, Španěle a Francouze, jak se mezi sebou domlouvají anglicky.
>
> Možná, že nový vzestup Polska a Ukrajiny ve východní Evropě povede k tomu, že menší slovanské národy se smíří s tím, že pochytí trochu polské a ukrajinské slovní zásoby a zvyknou si na jejich výslovnost a vznikne nějaká oblast širší vzájemné srozumitelnosti, podobná jižní Evropě nebo Skandinávii. Uvidíme.... čeština, kterou mluví Ukrajinci žijící v Praze, je možná určitou předzvěstí... a ovlivňuje to i nás rodilé mluvčí, kteří si začínáme připadat jako když mluvíme nářečím...

https://f.cz/@mistnipobocka/112897065476274634 :

> @xChaos @tymoty ... EU prostor, tak v něm určitě i po Brexitu rodilí angličtináři žít budou, krom lidí z UK třeba i lidi z USA aj. A pod vlivem moderní mluvy už i dnes mladí češi používají "tůly" ( nástroje) nebo něco dělají "random" (náhodně), aby byli "kůl" :)
> Nevyhodou všech slovanských jazyků pak je, žr obecně znějí "rusky" (hleděno hlavně zvenku). Jak řekl i C.G.Jung, "na východ od německého lesa už žije jen ruský mužik" :)

https://f.cz/@xChaos/112897090769618870 :

> @mistnipobocka...
>
> ... A oni opravdu zejména ty jižní a románské národy EU vnímají angličtinu jako jazyk byrokracie a obchodu. Dokonce ji možná trochu vnímají podobně, jako my ruštinu (ano, je jim trochu srozumitelná... jako nám ruština). Prostě je to nabité určitými emocemi a otazníky kolem vlastní identity, a nedá se to hrát na sílu.

https://f.cz/@xChaos/112897232775574391 :

> @tymoty no...
>
>... v podstatě bych se chtěl bavit spíš s komunitou Evropanů, ochotných komunikovat anglicky, kteří k tomu nemají ten odpor. Jenže samozřejmě,:okamžitě bych z takového komunikačního okruhu musel vyškrtnout jihoevropany, kteří by vesměs neměli zájem...

@mistnipobocka@f.cz @xChaos@f.cz Tak předně bych chtěl upřesnit, že podle mě se téma-vlákno / tag "Unijní angličtina" #tg615744257 týká angličtiny obecně a vztahu angličtiny a Unie. O angličtině na Náměstí Praha 3 už je hodně:

angl* : https://trojkatretiho.cz/search.php?keywords=angl%2A

engl* : https://trojkatretiho.cz/search.php?keywords=engl%2A

Můj návrh je, shodněme se na nějakém základním popisu skutečnosti. Třeba. Angličtině nějak je. Ve vesmíru. Globalní. Vnitřně členěná. Má varianty geofrafické, politické, odborné, generační, žánrové... Přesahuje Unii. Je součástí prostředí, ve kterém se Unie pohybuje. Angličtina se také nějak děje uvnitř Unie. Včetně toho, že xChaosové se vztahují k té globální angličtině. Unii je angličtina souzena zvenčí i zevnitř. Můžeme se do nekonečna bavit o tam, jak to je. Lamentovat. Radovat se. Dumat nad tím, jak to bude. To všechno jsou zajímavé odborné otázky, ale pro mě jako prostého blbečka stačí přijmout, že takhle to nějak je a v dohledné době bude. O nadunijní angličtinu se starat nemíním, ta se podle mě postará sama o sebe dost. Trošku jsem ochoten pečovat o unijní angličtinu, ale je to teď příliš malý problém s přílíš malou nadějí na nějaké "řešení"(?). Angličtinu nějak používám, včetně četby poezie, Krále Leara, písniček, filmů, uživatelských rozhraní, Wikipedie, Wiktionary, search engines a já nevím čeho. Od jisté intelektuální a odborné úrovně nahoru to tak děláme všichni v Unii. Tak s tím prostě nějak pracujme. Ne?

#tg615744257 #tg548170790
Tymoty
Příspěvky: 1855
Registrován: 12.10.2023 14:19

Re: Unijní angličtina

Příspěvek od Tymoty »

07. 8. 2024 08:47 @xChaos@f.cz https://f.cz/@xChaos/112919396880280443 :

> ... ochota... neúčastnit se anglických debat značně klesá...

@xChaos@f.cz Já jsem pro, aby ses účastnil anglických debat. Sám se jich taky do nějaké míry účastním. Technicky jsem si to rozdělil. Na účtu @tymoty@f.cz píšu česky, na účtu @abolitionniste@bagarrosphere.fr píšu anglicky.

Co se týče angličtiny jsem Ti (i ostatním) naposledy nabízel nějakou shodu zde:

11 https://trojkatretiho.cz/viewtopic.php?p=1425#p1425

@abolitionniste@bagarrosphere.fr @fabia_man@mamutovo.cz @idle@hlad.org @KKocanski@mastodonczech.cz @margo@mastodon.arch-linux.cz @tymoty@f.cz @xChaos@f.cz@Zettl_Josef@cztwitter.cz

#tg615744257
Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host